font settings and languages

Font Size: Large | Normal | Small
Font Face: Verdana | Geneva | Georgia
Languages:

Petaurus breviceps

(Australian sugar glider)

Overview

[ Back to top ]

Common Names

[ Back to top ]

Click on the language to view common names.

Common Names in Dutch:

Suikereekhoorn

Common Names in English:

Australian sugar glider, Lesser Flying Phalanger, Sugar Glider

Common Names in Russian:

малый летающий фалангер, Поссум сахарный лазающий

Description

[ Back to top ]

Habitat

Typically found at an altitude of 0 to 3,376 meters (0 to 11,076 feet).[1]

Ecology: This species is present where nesting hollows are available in various types of primary , secondary, and degraded forest . It has been recorded from plantations and rural gardens. Females give birth to two young. [2].

List of Habitats :

Taxonomy

[ Back to top ]

Synonyms

Petaurus breviceps Waterhouse • Petaurus breviceps Waterhouse, 1838

Notes

Name Status: Accepted Name .

Last scrutiny: 28-Nov-2006

Petaurus breviceps might represent a species complex (i.e. , contain more than one species) (Colgan and Flannery 1992, Groves 2005, Helgen 2007).[2].

Similar Species

[ Back to top ]

Members of the genus Petaurus

ZipcodeZoo has pages for 8 species and subspecies in this genus:

P. abidi (Northern Glider) · P. australis (Yellow-Bellied Glider) · P. australis australis (Yellow-Bellied Glider) · P. biacensis (Biak Glider) · P. breviceps (Australian Sugar Glider) · P. breviceps breviceps (Australian Sugar Glider) · P. gracilis (Slender-Tailed Glider) · P. norfolcensis (Squirrel Glider)

More Info

[ Back to top ]

Further Reading

[ Back to top ]

Notes

[ Back to top ]

Contributors

Data Sources

Accessed through GBIF Data Portal March 15, 2008:

Identifiers

Footnotes

  1. Mean = 203.080 meters (666.273 feet), Standard Deviation = 438.990 based on 300 observations. Altitude information for each observation from British Oceanographic Data Centre. [back]
  2. Salas, L., Dickman, C., Helgen, K., Winter, J., Ellis, M., Denny, M., Woinarski, J., Lunney, D., Oakwood, M., Menkhorst, P. & Strahan, R. 2008. Petaurus breviceps. In: IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 03 February 2012. [back]
Last Revised: 2014-05-07